طراحی و ساخت با BIM

مدلسازی اطلاعات ساختمان

مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) پایه و اساس تحول دیجیتال
در صنعت معماری ، مهندسی و ساخت و ساز (AEC) است. و برای
تحقق روشهای بهتر کار و نتایج بهتر برای تجارت و جهان ساخته شده است.

BIM چیست؟

مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) فرآیندی جامع برای ایجاد و مدیریت اطلاعات برای یک دارایی ساخته شده است. بر اساس یک مدل هوشمند و فعال شده توسط یک پلت فرم ابری، BIM داده های ساختاریافته و چند رشته ای را برای تولید یک نمایش دیجیتالی از یک دارایی در طول چرخه عمر آن، از برنامه ریزی و طراحی گرفته تا ساخت و عملیات، ادغام می کند.
Image
Image

BIM برای چه مواردی استفاده می شود؟


BIM را می‌توان برای اهداف زیر به کار برد:

  • تجسم: رنجرهای سه بعدی را با کمی تلاش بیشتر به آسانی می توان تولید نمود.
  • برآورد هزینه: نرم افزار BIM دارای کاربردهای بسیار در مدیریت هزینه های داخلی می‌باشد. مقدار مواد و مصالح با به وجود آمدن هرگونه تغییر در مدل به صورت خودکار تعیین و به روز رسانی خواهند شد.
  • تعیین توالی ساخت: مدل سازی اطلاعات ساختمان ( بیم) می ‌تواند به صورت موثری جهت هماهنگی و سفارش مصالح ساخت و برنامه ریزی و زمانبندی برای همه اجزای ساختمان به کار برده شود.
  • تشخیص تداخل ها: به دلیل اینکه مدل های اطلاعات ساختمان در مقیاس فضاهای سه بعدی تولید شده اند کاربر به طور خودکار قادر به بررسی تمامی سیستم های اصلی از لحاظ تداخل فوری می باشد.
  • مدیریت تاسیسات: قسمت های مدیریت تسهیلات می‌توانند از BIM جهت نوسازی، برنامه ریزی ساخت و عملیات نگهداری استفاده نمایند.

فرآیند BIM چیست؟

فرآیند BIM از ایجاد داده های هوشمند پشتیبانی می کند که می تواند در طول چرخه عمر یک ساختمان یا پروژه زیرساختی مورد استفاده قرار گیرد.
Image

اجرا

داده های BIM به عملیات و نگهداری دارایی های نهایی منتقل می شود. داده‌های BIM را می‌ توان برای نوسازی مقرون‌ به‌ صرفه یا ساختارشکنی کارآمد نیز مورد استفاده قرار داد.
Image

ساخت

در این مرحله، ساخت با استفاده از مشخصات BIM آغاز می شود. لجستیک ساخت و ساز پروژه با تجار و پیمانکاران به اشتراک گذاشته می شود تا از زمان بندی و کارایی بهینه اطمینان حاصل شود.
Image

طرح

در این مرحله طراحی مفهومی، تحلیل، جزئیات و مستندسازی انجام می شود. فرآیند پیش ساخت با استفاده از داده های BIM برای اطلاع رسانی برنامه ریزی و تدارکات آغاز می شود.
Image

برنامه ریزی

با ترکیب واقعیت و داده های دنیای واقعی برای تولید مدل های زمینه ای از محیط ساخته شده و طبیعی موجود، برنامه ریزی پروژه را آغاز کنید.

چرا BIM مهم است؟

طبق گزارش سازمان ملل، تا سال 2050 جمعیت جهان به 9.7 میلیارد نفر خواهد رسید. صنعت جهانی AEC باید به دنبال راه‌های هوشمندتر و کارآمدتر برای طراحی و ساخت باشد، نه تنها به عنوان وسیله‌ای برای همگامی با تقاضای جهانی، بلکه برای کمک به ایجاد فضاهایی که هوشمندتر و انعطاف‌پذیرتر هستند.
BIM نه تنها به تیم‌های طراحی و ساخت اجازه می‌دهد تا کارآمدتر کار کنند، بلکه به آنها اجازه می‌دهد تا داده‌هایی را که در طول فرآیند ایجاد می‌کنند برای بهره‌برداری از عملیات و فعالیت‌های تعمیر و نگهداری جمع‌آوری کنند. به همین دلیل است که دستورات BIM در سراسر جهان در حال افزایش است.
Image
Image

قابلیت همکاری BIM چیست؟

قابلیت همکاری BIM توانایی تیم های پروژه AEC برای کار و برقراری ارتباط  در بین رشته ها و صنایع، بدون توجه به ابزارهای نرم افزاری و فروشندگان ترجیحی است. پشتیبانی از یک اکوسیستم نرم افزاری باز و قابل همکاری AEC که با اتصال داده یکپارچه تعریف شده است، را ارائه می دهد.

BIM چگونه می تواند به شما کمک کند؟

بیم (BIM) تمام اطلاعات مربوط به هر جز ء از یک ساختمان را در یک مکان جمع می کند. دسترسی به هرکسی و هر چیزی را برای هر هدفی امکان پذیر می کند. برای تلفیق مؤثرتر جنبه های مختلف بسیار مفید است. خطر اشتباهات یا مغایرت ها کاهش می یابد و هزینه ها به حداقل می رسد.
از داده های BIM می توان برای نشان دادن کل چرخه عمر ساختمان، از زمان شروع و طراحی تا تخریب و استفاده مجدد از مواد استفاده کرد. فضاها، دستگاه ها، محصولات و … را می توان در مقیاس نسبی با یکدیگر و به نوبه خود نسبت به کل پروژه نشان داد و با علامت گذاری تعارض ها از خطاهای خزنده در مراحل مختلف توسعه و ساخت جلوگیری کرد.
باید گفت که برنامه نویسی رایانه، مدیریت داده، یادگیری ماشین، فناوری مواد، ساخت چند ماکت قبل از ساخت، چاپ سه بعدی، طراحی پاسخگو و شهرهای هوشمند همه و همه موارد مهم و ضروری در ایجاد آینده ای پایدار برای محیط پیرامون ما است.
Image
Image

مزایای مدل سازی اطلاعات ساختمان چیست؟

شرکت ها با بکارگیری BIM از مزایای این تکنولوژی نوپا جهت مدیریت پروژه، برآورد هزینه ها، برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل ریسک و همچنین مدیریت بهتر امور بهره خواهند برد. گردش کار مبتنی بر مدل سازی این امکان را فراهم می کند که قبل از احداث سازه بتوان یک سری راه حل بهینه را به شکل مجازی در نظر گرفت. هر دو طرف پروژه این امکان را دارند که طراحی و اطلاعات را از نظر دقت و کامل بودن به آسانی بررسی و درک نمایند.
با مدل سازی اطلاعات ساختمان ( بیم) امکان تجسم و ارزیابی هزینه، زمان بندی وسایل و پارامترهای دیگر پروژه بسیار آسان میسر می‌شود. BIM جهت بهبود ارتباطات بین طرفین پروژه و به صورت کلی افزایش کیفیت نهایی کار، رویکردی بسیار موثر و کارآمد می باشد.
مدل سازی اطلاعات ساختمان ( بیم) یک فناوری بسیار قدرتمند است که به معماران، پیمانکاران و مهندسان این اجازه را می دهد تا درک کنند، چطور می شود فعالیتهای ساخت را روان تر و موثرتر انجام داد. تمام اعضای یک پروژه خواهند توانست اطلاعات سیستماتیک را از راه کانال ها به اشتراک گذارند.

آیا پیش بینی هزینه ها با BIM امکان پذیر است؟

در طراحی سازه یک تیم بزرگ مشارکت دارد. هنگامی که عناصر اصلی ساختمان در جای خود قرار گرفتند، این امکان وجود دارد که معماران، مهندسان سازه و مهندسان مکانیک روی یک BIM یکسان کار کنند. روابط فضایی تعریف شده می تواند این اطمینان را حاصل کند که هیچ تداخلی بین کار گروه مهندسی مکانیک، فولاد و مهندس سازه وجود نداشته باشد. بنابراین این امکان را در اختیار همه تیم ها قرار می دهد که از اطلاعات ذخیره شده استفاده کنند. همه این موارد باعث می شوند که شما دید دقیقی به کل پروژه داشته باشید و همه هزینه ها را پیش بینی کنید. این تکنولوژی روز دنیا یک ماکت سه بعدی از کل کار به ما تحویل می دهد که برای پرزنت نهایی کار باید قابلیت لینک شدن با نرم افزار های وابسته را داشته باشد.
Image
Image

آینده پیش روی مدلسازی اطلاعات ساختمانی

خوشبختانه این فناوری رو‌به رشد آینده است که می‌تواند آینده صنعت ساخت‌وساز، معماری و عمران را مشخص کند و بیم این قدرت را دارد تا آینده درخشان حوزه طراحی و همچنین مدیریت تاسیسات را برعهده داشته باشد. به نوعی BIM همان ماکت‌سازی بعد چهارم بحساب می‌آید که اطلاعات را به واسطه فرآیندهای کاربردی و فناوری‌های پیشرفته هدایت کرده و موجب تحول در تمام صنایع پیش‌رو خواهد شد. در آینده‌ای نه چندان دور به واسطه پیشرفت نرم‌افزارها، سخت‌افزارها، برنامه‌های ابری و غیره، بیم قابلیت بیشتری را در رسیدگی کردن به داده‌ها و اطلاعات خام از خود نشان خواهد داد.
دنیای BIM
درحال‌حاضر تجزیه و تحلیل ساختمان و مدل‌سازی اطلاعات بدست آمده از یک بنا، قسمت جدایی ناپذیر از آموزش‌های حرفه‌ای ساختمان و معماری محسوب می‌شود. بیم زمانی بدرستی آموزش داده خواهد شد و مورد استفاده قرار خواهد گرفت که بتواند به صنعت معماری، عمران، ساختمان‌سازی و تاسیسات کمک فراوانی باشد. در واقع آینده این صنعت در اختیار مدل‌سازی کردن اطلاعات ساختمانی است. برهمین‌اساس ما به تمام افراد فعال در حوزه ساخت‌وساز توصیه می‌کنیم که بیم را فرابگیرند. اینگونه می‌توانند اطلاعات ساخت، سازه و تاسیسات ساختمان را آموزش دیده و گامی موثر در توسعه فردی و رشد جمعی مجموعه خود بردارند.