Image

سیستم هوشمندسازی اتاق ها

Image

قفل درب و سیستم کنترل تردد :
قفل درب واحد اقامتی می تواند با استفاده از فناوری شناسایی از طریق امواج رادیویی (RFID) کار نماید. در این سیستم بر خلاف سیستم های قدیمی، نیاز به هیچ تماس مستقیمی بین کارت و قفل درب نمی باشد و مهمان کافی است که کارت را به قفل درب نزدیک نموده و در صورتی که وی در آن ساعت و تاریخ به آن اتاق خاص حق دسترسی داشته باشد، درب برای وی باز می گردد. همچنین زمان ورود و خروج وی از طریق شبکه برای بخش پذیرش هتل ارسال و در سیستم ثبت می گردد .

در این نوع سیستم کنترل تردد، بر خلاف سیستم سنتی که قفل به صورت مستقل فعالیت می نمود، اطلاعات از طریق یک بستر یکپارچه برای سیستم مدیریت هتل و بخش پذیرش ارسال می گردد. بدین ترتیب هر لحظه ورود و خروج افراد شامل مهمان، خانه دار، تکنسین هتل و ... را به اتاق مذکور می تواند تحت نظارت قرار داد. همچنین قسمت پذیرش قادر است به صورت Online هر لحظه، هر کارتی را فعال و غیر فعال نماید.

سنسور باز ماندن درب ورودی:
بر روی سیستم کنترل تردد درب، یک سنسور جهت تشخیص باز و یا بسته بودن درب نصب می گردد. بدین ترتیب در صورتی که درب یک اتاق باز بماند، از طریق بستر ارتباطی موجود، بخش پذیرش قادر خواهد بود از باز ماندن درب آگاه گردد.


باز کردن یا قفل کردن درب اتاق از بخش پذیرش:
پذیرش قادر خواهد بود در صورت نیاز، بروز حادثه و ... به صورت مرکزی تعداد و یا تمامی درب های اتاق ها را به صورت همزمان باز یا قفل نماید به گونه ای که هیچ کارتی نتواند درب را باز نماید.


سیستم کارت خوان (Power Switch) داخل اتاق:
یکی از مشکلات Power Switch های معمولی در اتاق هتل آن است که با گذاردن یک کارت معمولی، حتی یک کارت ویزیت، می توان کنتاکت آن را بسته و در نتیجه سیستم برق را فعال نمود. یک راه حل مناسب برای رفع این مشکل، استفاده از Power Switch هایی با قابلیت قرائت کارت های RFID می باشد. در این روش، فقط در صورتی که کارت RFID مربوط به آن اتاق در مدت زمان تعریف شده از سوی پذیرش، در داخل Power Switch قرار بگیرد، سیستم برق فعال می شود. در غیر این صورت قراردادن حتی کارت های RFID سایر اتاق ها باعث فعال شدن سیستم برق نمی شود.

 

سنسور تشخیص حضور در ورودی اتاق:
هنگامی که مهمان وارد اتاق می شود، یک سنسور حضور در قسمت ورودی، حضور وی را تشخیص داده و یک لامپ در راهروی ورودی را روشن می کند. بدین وسیله مهمان نور لازم برای قراردادن کارت در Power Switch را بدست می آورد.


سیستم کنترل فن کویل:
نصب یک ترموستات دیجیتال به همراه ریموت کنترل، علاوه بر زیبایی و دقت بالا در کنترل کیفیت هوا می تواند مزیت های دیگری را نیز به همراه داشته باشد.

کلیه ترموستات های اتاق ها می توانند از طریق شبکه BMS، به سیستم مدیریت مرکزی ساختمان متصل شوند. بدین ترتیب می توان به صورت مرکزی و به عنوان مثال از داخل قسمت پذیرش هتل، فن کویل اتاق ها را روشن و یا خاموش نمود و حتی دمای مطلوب اتاق را تنظیم نمود.
یکی از مشکلاتی که در هتل ها وجود دارد آن است که به محض خروج مهمان از داخل اتاق، به دلیل قطع شدن سیستم برق، فن کویل نیز خاموش می گردد. مطلوب آن است که در هنگام خروج مهمان، به جای خاموش شدن فن کویل، به مد Standby سوئیچ شده و در نقطه تنظیم پایین تری از لحاظ مصرف انرژی به فعالیت خود ادامه دهد. بدین ترتیب هنگامی که مسافر به اتاق مراجعت می نماید با شرایط مناسب تری از لحاظ دمایی روبرو می شود.
یا می توان سناریو دیگری را در این زمینه تصور نمود. هنگامی که مسافر از اتاق خارج می گردد، فن کویل خاموش گردیده و هنگامی که وارد هتل می شود، با قراردادن یک سنسور RFID در لابی هتل، حضور وی را تشخیص داده و قبل از رسیدن به اتاق، فن کویل را روشن نمود تا در مدت زمانی که وی به اتاق می رسد، دمای اتاق به درجه مطلوب رسیده باشد.

قراردادن سنسور بر روی پنجره ها
در صورتی که پنجره های اتاق های اقامتی قابل باز و بسته شدن باشند، معمولا این مساله پیش می آید که در هنگامی که سیستم فن کویل روشن می باشد، ممکن است مسافر پنجره را باز نماید. لذا به نوعی باعث هدر رفتن انرژی می گردد. با قراردادن یک سنسور بر روی پنجره و اتصال آن به ترموستات مربوط به فن کویل، می توان در هنگامی که پنجره باز می گردد به صورت خودکار فن کویل را خاموش نمود.


استفاده از سنسور حضور در اتاق نشیمن
یکی از مسائلی که باعث هدر رفتن انرژی الکتریکی در اتاق های اقامتی هتل می گردد، آن است که مهمان چراغ های اتاق نشیمن را روشن گذاشته و به قسمت خواب می رود. با نصب یک سنسور تشخیص حضور در داخل اتاق نشیمن، تا زمانی که مهمان حضور داشته و نور محیط نیز به اندازه کافی مناسب نباشد، لامپ های اتاق را روشن نگه داشته و پس از خروج مهمان از اتاق و با یک تاخیر قابل تنظیم، چراغ ها را خاموش می نماید.

استفاده از کلیدهای هوشمند با قابلیت تعریف سناریو :
می توان با استفاده از کلیدهای هوشمند در داخل اتاق ها، کلیه بخش های مختلف نورپردازی و سیستم های الکتریکی و تهویه مطبوع را کنترل نمود. همچنین علاوه بر کارکرد معمولی این کلیدها، می توان سناریوهای از پیش تعریف شده ای را بر روی آنها تنظیم نمود. به عنوان مثال هنگامی که کلید سناریو خواب، فشار داده می شود، چراغ های قسمت نشیمن خاموش و کلیه چراغ های قسمت اتاق خواب به جز آباژور خاموش می گردد. یا به عنوان مثال سناریو تماشای تلویزیون باعث می شود که برخی از چراغ ها خاموش و برخی دیگر روشن گردد.

پانل کنترل سر تخت :
در کنار تخت بر روی پاتختی و یا بر روی دیوار کنار تخت می توان پانل کنترل را نصب نمود. این پانل کنترل قابلیت های مختلفی را در اختیار مهمان قرار می دهد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

- روشن و خاموش کردن کلیه خطوط روشنایی داخل اتاق
- روشن و خاموش کردن و تنظیم سیستم HVAC
- باز و بسته نمودن پرده (در صورت نصب پرده برقی)
- روشن و خاموش کردن و تعویض کانال های تلویزیون
- درخواست غذا (در این حالت، درخواست به پذیرش ارسال می گردد)
- درخواست چتر (در این حالت، درخواست به پذیرش ارسال می گردد)
- Make Up Room (در این حالت، درخواست به پذیرش ارسال می گردد و چراغ مربوطه در پشت درب فعال می گردد)
- Laundry (در این حالت، درخواست به پذیرش ارسال می گردد و چراغ مربوطه در پشت درب فعال می گردد)
- Do not Disturb (در این حالت، درخواست به پذیرش ارسال می گردد و چراغ مربوطه در پشت درب فعال می گردد)
- فعال سازی سناریوهای از قبل تعریف شده همانند سناریو خواب، سناریو مطالعه، سناریو دیدن تلویزیون و ...

سیستم مدیریت مرکزی مهمانان:
یکی از موارد بسیار مهم در بحث اتوماسیون هتلی، سیستم مدیریت مرکزی مهمانان و کارکنان هتل می باشد. در این روش، کلیه اطلاعات مربوط به وضعیت اتاق ها و مسافرین به صورت Online با سایر نرم افزارهای هتلی همانند حسابداری، خانه داری و ... ترکیب شده و از این یکپارچه سازی سرویس های ارزش افزوده بسیاری پدید می آید.

به عنوان مثال با استقرار سیستم اتوماسیون اتاق ها و اتصال آن به شبکه اصلی BMS ساختمان می توان اطلاعات زیر را به صورت زمان واقعی در پذیرش مشاهده نمود:
- زمان های ورود مسافر به اتاق: با قرائت اطلاعات مربوط به سیستم کنترل دسترسی اتاق، در هر لحظه می توان مشخص نمود که کدام مسافر و در چه زمانی به اتاق وارد شده است.
- زمان های ورود پرسنل به اتاق: با قرائت اطلاعات مربوط به سیستم کنترل دسترسی اتاق، می توان مشخص نمود که کدام یک از پرسنل هتل و در چه ساعتی به اتاق وارد شده است.
- وضعیت باز و یا بسته بودن درب: با قرائت سنسور تعبیه شده در داخل درب، می توان مشخص نمود درب کدام اتاق ها باز می باشد.
- فعال و غیر فعال کردن کارت اتاق: به صورت Online می توان حق دسترسی کارت های مختلف را بر روی قفل های درب اتاق ها فعال و یا محدود نمود.
- Power Switch: با اتصال سیستم Power Switch به سیستم مدیریت مرکزی، می توان در هر لحظه مشاهده نمود که آیا مسافر در داخل اتاق حضور دارد و یا خیر.
- Do not Disturb: هنگامی که مسافر کلید مزاحم نشوید را در داخل اتاق فشار می دهد، سیستم مدیریت مرکزی مطلع شده و به خانه دار آن طبقه نیز به صورت خودکار اعلام می گردد که مزاحم اتاق مذکور نگردد.
- کلید Make up Room: هنگامی که مسافر تقاضای تمیز کردن اتاق خود را دارد، با فشردن این کلید، سیستم مدیریت مرکزی هتل را مطلع نموده و سیستم مدیریت مرکزی به صورت خودکار به خانه دار آن طبقه جهت تمیز نمودن اتاق مذکور، اطلاع رسانی می نماید.
- کلید اعلام وضعیت اضطراری: در صورتی که مسافر کلید اعلام وضعیت اضطراری در را بفشارد، بلافاصله سیستم مدیریت مرکزی از این مساله با خبر می شود.
- کلید Laundry: با فشردن این کلید توسط مسافر، علاوه بر روشن شدن چراغ مربوطه در پشت درب، اطلاعات مربوطه به قسمت پذیرش منتقل و به صورت خودکار برای خانه دار طبقه مربوطه ارسال می گردد.
- سیستم فن کویل: از طریق سیستم مدیریت مرکزی می توان فرمان روشن و یا خاموش شدن و نیز تنظیم نقطه دمای دلخواه اتاق را انجام داد.
بدین ترتیب سیستم مدیریت مرکزی مهمانان، یک سرویس ارزش افزوده حاصل از ایجاد صحیح زیرساخت BMS در هتل می باشد که بدون صرف هزینه اضافی، مزیت های بسیاری را در حوزه افزایش رضایت مندی مسافرین از خدمات هتل، نظارت دقیق تر بر کارکرد پرسنل و ... به همراه دارد.

سیستم تلویزیون تحت شبکه (IPTV)
نحوه عملکرد این سیستم بدین صورت است که تمامی آنتن ها، آنتن های ماهواره، DVD Player، کامپیوتر و ... به عنوان منابع اطلاع رسانی و پخش تصاویر به یک ماژول مرکزی که در واقع سرور اصلی سیستم تلقی می شود متصل می شوند. این تصاویر که از منابع مختلفی می تواند تولید شود، توسط این ماژول مرکزی از حالت های مختلف (آنالوگ و دیجیتال) تبدیل به دیجیتال شده و سپس بسته بندی شده و برروی شبکه کامپیوتری ارسال می شوند. بنابراین بر خلاف سایر سیستم های آنتن مرکزی فعلی، نیاز به هیچ گونه کابل کشی کواکسیال نیست و به این دلیل که اطلاعات برروی شبکه ارسال می شود، مساله تضعیف و نویز نیز از بین خواهد رفت. در سمت گیرنده، می توان از دستگاههای مختلفی برای دیدن تصاویر استفاده نمود. به عنوان مثال کامپیوترهایی که به شبکه متصل هستند می توانند تصاویر تلویزیون را به صورت کامل مشاهده نمایند. برای اتصال تلویزیون های آنالوگ معمولی به این سیستم، از یک مبدل استفاده می شود. این مبدل از یک سو به شبکه کامپیوتری متصل شده و از سوی دیگر به تلویزیون متصل می گردد. بنابراین به راحتی با استفاده از این مبدل می توان تلویزیون های معمولی را به این شبکه متصل نمود. از جمله قابلیت های این سیستم به حالت دو طرفه بودن تلویزیون می توان اشاره نمود. بدان معنی که فردی که در مقابل تلویزیون معمولی نشسته است می تواند با استفاده از ریموت کنترل اطلاعاتی را برای سرور مرکزی ارسال نماید. این اطلاعات می تواند شامل سفارش غذا و یا سرویس خاصی باشد. همچنین مبدلی که در پشت تلویزیون نصب می گردد دارای این قابلیت می تواند باشد که موس و صفحه کلید به آن متصل شود. بنابراین در این حالت استفاده کننده از تلویزیون معمولی می تواند برروی تلویزیون خود و بدون نیاز به کامپیوتر از اینترنت هم استفاده نماید. با استفاده از این سیستم می توان تا حدود 11000 کانال را برروی شبکه ارسال نمود. علاوه بر آن که می توان از منابع ماهواره و یا آنتن تلویزیون تصویر پخش نمود، می توان با گذاشتن کامپیوترهایی که برروی آنها تعداد زیادی فیلم قرار دارد، بحث Video on Demand را نیز راه اندازی نمود. در این حالت کاربر می تواند از میان تعداد زیادی فیلم، یک فیلم را انتخاب نموده و مشاهده نماید.

علاوه بر این، مدیر سیستم می تواند نظارت و کنترل کاملی بر کاربران داشته باشد. به عنوان مثال می توان بر اساس میزان استفاده کاربران از تلویزیون از آنها شارژ دریافت نمود.

سیستم تلفن تحت شبکه (VOIP)
سیستم تلفن تحت شبکه، آخرین نسل سیستم های تلفن محسوب می گردد. در این روش گوشی های تلفن به صورت مستقیم به پورت شبکه کامپیوتری متصل گردیده و کلیه ارتباطات درون ساختمان بر روی بستر شبکه کامپیوتری انجام می پذیرد. در ادامه برخی از امکانات و ویژگی های این سیستم آورده شده است.

کاهش هزینه مکالمات با استفاده از بستر شبکه IP
به این دلیل که می توان ارتباط بین ساختمان ها و یا شعبه های مختلف یک سازمان را از طریق بستر اینترنت فراهم نمود، هزینه مخابراتی بین این ساختمان ها به صفر می رسد. به عنوان مثال یک سازمان که دو دفتر در دو شهر و یا کشور مختلف دارد می تواند ارتباط تلفنی بین این دو ساختمان را تنها از طریق بستر اینترنت و بدون پرداخت هزینه به مخابرات برقرار نماید.


کاهش حجم مکالمات غیرکاری و غیرضروری با بهره گیری از نظارت مؤثر بر کارکرد مخابراتی سازمان
تمامی تماس های ورودی، خروجی و داخلی می تواند در نرم افزار مرکزی ثبت گردد و مدیریت مجموعه با رجوع به این اطلاعات ثبت شده به راحتی بر عملکرد کارکنان نظارت نماید.


کاهش یا حذف هزینه کابل کشی مخابراتی و نگهداری آن، به ویژه در ساختمانهای جدید
با توجه به این که برای استقرار مرکز تلفن VOIP در داخل یک ساختمان نیازی به کابل کشی تلفن نیست و می توان از بستر شبکه کامپیوتری موجود استفاده نمود، هزینه ایجاد و نگهداری خطوط تلفن داخلی به شدت کاهش می یابد.

حذف هزینه خرید تجهیزات جانبی مجزا، از قبیل سیستمهای تلفن گویا، صندوق صوتی، آرشیو مکالمات، سیستمهای اپراتوری و مرکز تماس.
با توجه به این که مرکز تلفن VOIP دارای سرویس های بسیار زیادی همانند تلفن گویا، صندوق صوتی برای هر کدام از خطوط داخلی، قابلیت ضبط و آرشیو مکالمات، قابلیت ایجاد مراکز پاسخ دهی، قابلیت کنفرانس صوتی و ... را دارا می باشد، سازمان نیاز به خرید هیچ سخت افزار و یا نرم افزار اضافه ای برای بهره گیری از سرویس های مذکور نخواهد داشت.

سیستم تبلیغات دیجیتال (DIGITAL SIGNAGE)
در دنیای امروز اطلاع رسانی و تبلیغات از ارکان مهم در پیشبرد اهداف سازمان ها، ادارات دولتی، حکومت ها و ... به شمار می رود. با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و به روز شدن فناوری های مربوطه، روندی رو به رشد در استفاده بهینه از فضاهای اطلاع رسانی و تبلیغاتی را شاهد هستیم. با تکیه بر تکنولوژی های جدید، می توان به جرات گفت که دیگر این تنها تلویزیون و رادیو نیستند که ابزارهای اصلی اطلاع رسانی و تبلیغات در سطح گسترده محسوب می شوند. بلکه می توان با بهره گیری از فناوری های روز، اطلاع رسانی و تبلیغات را در سطحی وسیع تر و با تقسیم بندی برای فرهنگ ها، نیازها و دیدگاههای مختلف مخاطبان طراحی کرد. می توان اطلاعات اقتصادی را در معرض دید فعالان کسب و کار قرارداد، آخرین اخبار رویدادهای ورزشی را در نزدیک یک استادیوم بزرگ ورزشی یا محل عبور مخاطبان جوان قرار داد. اطلاعات مکان های دیدنی شهر را در اختیار توریست ها گذاشت، پیام های فرهنگی و مناسبتی خاص را در مواقع لازم پخش نمود. از طرفی با توجه به حجم بالای سامانه های پخش کننده تبلیغات و اطلاعات و گسترده بودن شرکت ها و افرادی که مسئولیت تامین محتوای پخش شده بر روی این نمایشگرها را بر عهده دارند، داشتن سامانه های یکپارچه کننده جهت کنترل و نظارت بر محتویان پخش شده توسط ارگان های مسئول و نیز امکان پخش محتویان مورد درخواست در هر لحظه بر روی گروههای مختلف نمایشگرها، امکانی مهم برای شرکت ها و ارگان هاست.

سیستم Digital Signage یک سامانه نرم افزاری است که می تواند از یک پایگاه مرکزی، محتوای پخش شده روی تعداد نامحدودی از نمایشگرها را به طور زنده و در لحظه مدیریت و نظارت کند. این نمایشگرها می توانند در نقاط مختلفی از شهر، کشور و یا حتی جهان پراکنده شده باشند. تنها کافی است با توجه به حساسیت ها و سیاست های ارگان مورد نظر، ساختمان ارتباطی مناسب بین سامانه مدیریتی و نمایشگرها تعریف شده باشد. محتوای پخش شده روی پنل های نمایشی می توانند انواع محتواهای دیجیتال (فلیم، تیزر تبلیغاتی، فایل های flash, Power Point، زیر نویس و تمامی فرمت های دیگر نمایشی) عکس، سایت اینترنتی، فیدهای RSS، سرخط خبرها، نمایشگرهای ترافیکی و آلودگی هوا، نقشه های شهری و ... باشند که مدیریت محتوای آن از راه دور در مرکز کنترل و مانیتورینگ به سادگی صورت می پذیرد. به نحوی که هر یک از پنل ها در لحظه و بدون هیچ محدودیتی قابلیت ویرایش توسط کاربر در مرکز کنترل را دارند.
به این ترتیب با ایجاد یک بستر امن برای ارتباط بین پایگاه مرکزی و نمایشگرها، می توان قابلیت فوق العاده ای را برای سازمان استفاده کننده از این سیستم فراهم کرد که در لحظه محتوای دلخواه را روی نمایشگر خود پخش کند یا محتوای در حال پخش روی هر یک از نمایشگرهای خود را کنترل کند.
ضمنا می توان اختیار ایجاد تغییرات، با نظارت دستگاه مرکزی را به بیرون از ارگان واگذار کرد.
از مزایای مهم این سیستم قابلیت تطابق کامل با سامانه های تعاملی است. در این سامانه ها کاربر می تواند از طریق یک Touch Screen با سیستم ارتباط برقرار کند و لذا ارتباط کاربر با سیستم به صورت دو طرفه در می آید. به این ترتیب می توان دنیایی از کاربردهای جذاب و مفید را به سیستم اضافه کرد. مانند نقشه ها و مسیریاب های تعاملی، سامانه های اطلاع رسانی و ...
سیستم Digital Signage را می توان برای کاربردهای متفاوتی مورد استفاده قرار داد. به تعبیر ساده این سیستم یک ارگان تبلیغاتی و روابط عمومی کامل با امکانات و سرعت بسیار بالا و هزینه اندک است. به طوری که تنها با یک بار هزینه کردن روی پیاده سازی این زیرساخت می توان در آن واحد هزاران درگاه پخش را مدیریت کرد و به هر یک یا هر گروه از آنها یک برنامه و محتوای مشخص برای پخش داد.
همچنین می توان با ایجاد یک بستر تعاملی دو طرفه با کاربران، دنیایی از کاربردهای دو طرفه مانند کسب نظرات مشتریان، سفارش مستقیم و ... ایجاد نمود.
بدین ترتیب جذابیت سیستم برای مخاطب چندین برابر خواهد شد. به دلیل این که محتوای پخش شده روی سیستم کاملا قابل مدیریت است، می توان صفحه نمایش را به چندین قسمت تقسیم کرد و بدین ترتیب در هر قسمت محتوای خاصی بر مبنای اطلاع رسانی یا تبلیغات پخش نمود که این امر باعث جذب مشتری و همچنین ارائه تبلیغات متفاوت و در نتیجه در آمدزایی بیشتر می شود.
در مراکز تجاری معمولا مساله ای که همیشه وجود دارد عدم راهنمایی مناسب مشتریان و اربابان رجوع برای یافتن کالای مورد نیاز آنان و بهره مندی مناسب از بخش ها و فضاهای موجود است که این امر موجب اتلاف وقت آنان می شود. یکی از ایده های نو برای رفع مساله یاد شده استفاده از Digital Signage می باشد که باعث ایجاد فرصتی مناسب برای ارائه انواع اطلاعات و خدمات از طرف مجموعه می باشد. مدیریت مجموعه می تواند با به کارگیری این سیستم ضمن ایجاد فضایی جذاب و احساس رضایت مندی بیشتر در مراجعین، درآمد زایی و بهره وری مجموعه را به شکل قابل توجهی افزایش دهند.
در زیر برای مثال فقط بخش محدودی از کاربردهای این سیستم را در مراکز تجاری بیان می کند.

1-ایجاد در آمدزایی:
• کسب در آمد از معرفی فروشگاهها
• کسب درآمد از فروشگاههای که در جستجوی روی نقشه به مشتریان معرفی می شوند.
• کسب در آمد از مراکز خدماتی و رفاهی اطراف مجموعه که نیاز به تبلیغ دارند از جمله رستوران، کافی شاپ، مغازه و ...
• کسب در آمد از فروش برخی کالاها از طریق این سامانه
• کسب درآمد از ایجاد جذابیت های بصری تکنولوژیک در فضای مجموعه
• کسب در آمد از پخش آگهی های تبلیغاتی

2-تسهیل در مدیریت مجموعه:
• پخش پیام های مدیریتی
• افزایش رضایت مندی مشتریان
• ارتباط آسان تر مدیریت با مشتریان و برعکس
• هدایت هدفمند مشتریان جهت یافتن مکان ها و کالاهای مورد نظر آنان

3-مدیریت تصاویر پخش شده:
• برای تعداد نامحدودی نمایشگر در هر لحظه از زمان
• امکان برنامه ریزی مجزا برای هر یک از نمایشگرها
• امکان پخش تصاویر یکپارچه و مجزا
• امکان تقسیم هر نمایشگر به چند قسمت جهت پخش تصاویر گوناگون روی آن

4-تبلیغات:
• تبلیغ فروشگاههای مجموعه
• تبلیغ اماکن خدماتی و رفاهی اطراف مرکز که نیاز به تبلیغ دارند
o رستوران ها
o کافی شاپ ها
o فروشگاهها
o مغازه ها
o پارکینگ ها
o مجموعه های ورزشی
o سینماها
o آژانس ها

5-اطلاع رسانی:
• نمایش تاریخ و ساعت
• تاریخچه و اهداف
• اعلام وضعیت طبقات و نوع کاربری آنها
• اعلام وضعیت کاربری مغازه ها همراه با نقشه مکانی
• اعلام اماکن خدماتی و رفاهی موجود در مجموعه همراه با نقشه مکانی
o اطلاعات
o انتظامات
o رستوران
o کافی شاپ
o بوفه
o نمازخانه
o آسانسور
o سرویس بهداشتی
o تاکسی سرویس
• اعلام راه های رسیدن به مرکز همراه با نقشه مکانی
• اعلام وضعیت پارکینگ
• اعلام اطلاعات ترافیکی شهری
• اعلام اطلاعات آب و هوایی
• امکان ارتباط اطلاعاتی


6-امکانات صوتی و تصویری:
• عکس
• پخش موسیقی
• پخش دوربین مداربسته
• دسترسی به سایت های اینترنتی
• سرخط خبرها به صورت زیرنویس
• پخش شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای
• فایل های صوتی و تصویری

بخش مدیریتی می تواند نمایشگرهایی را به طور اختصاصی به منظور استفاده مراجعین با قابلیت لمسی در نظر بگیرند که ضمن ایجاد فضایی جذاب مزایای زیر را به همراه دارد:
• قابلیت جستجو
• فروشگاهها همراه با مشخصات و نقشه مکانی آنها
• کالای مورد نظر مشتریان
• اماکن خدماتی و رفاهی مجموعه همراه با نقشه مکانی آنها
• آگاهی از وضعیت پارکینگ
• ارائه بازی های کامپیوتری برای کودکان
• استفاده از شبکه اینترنت برای مراجعین
• دسترسی به سایت های گوناگون
• امکان نظر سنجی
o رضایت مندی مشتریان از فروشگاهها
o از فضاهای موجود در مجموعه
o از خدمات موجود در مجموعه
o تکریم مشتری
o دریافت انتقادات و پیشنهادات

شبکه کامپیوتری
شبکه کامپیوتری در یک هتل هوشمند به عنوان زیرساخت اساسی و مهم ترین بستر تبادل اطلاعات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. به طور کلی سیستم هایی که از بستر شبکه کامپیوتری برای جابجایی اطلاعات استفاده می نمایند را می توان به شرح ذیل خلاصه نمود:

- بستر ارتباط اینترنت اتاق ها
- بستر ارتباط اینترانت و اینترنت بخش های اداری هتل
- بستر ارتباط سیستم نظارت تصویری تحت شبکه
- بستر ارتباط هوشمندسازی اتاق ها و سیستم مدیریت مرکزی مهمانان
- بستر ارتباط تلویزیون دیجیتال (IPTV)
- بستر ارتباط تلفن دیجیتال (IPTV)
- بستر ارتباط BMS تاسیسات

با توجه به ویژگی های منحصر به فرد هر کدام از کاربردها و بحث هایی همانند کیفیت، پهنای باند، امنیت و ... طراحی و اجرای صحیح بخش های فعال و غیر فعال شبکه از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- کابل کشی شبکه افقی طبقات
- تجهیزات سمت رک طبقات
- ارتباطات فیبر نوری عمودی بین طبقات
- تجهیزات دیتا سنتر
- تجهیزات فعال شامل ماژول های فیبر نوری، سوئیچ ها و سوئیچ ها و سرورهای مرکزی

کنترل روشنایی فضاهای عمومی
برای کنترل روشنایی در فضاهای عمومی می توان روش های مختلفی را مورد استفاده قرار داد که از جمله رایجترین آنها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

1. کنترل خطوط روشنایی بر اساس تقویم روز و هفته
2. کنترل خطوط روشنایی بر اساس سنسورهای تشخیص حضور

1-در روش اول، خطوط روشنایی بر اساس تقویم فعالیت ساختمان در ساعت های مختلف روز و روزهای مختلف سال، برنامه ریزی می گردد. بنابراین سیستم به طور خودکار و با استناد به تقویم مذکور می تواند خطوط روشنایی را کنترل نماید.

2- در این روش برخی از خطوط روشنایی (معمولا خطوط روشنایی اضطراری) در ساعات فعالیت ساختمان و متناسب با میزان نور مورد نیاز به صورت دائم روشن نگاه داشته می شوند. سایر خطوط روشنایی با استفاده از سنسورهای تشخیص حرکت نصب شده در محیط، کنترل می گردند. بدین ترتیب در زمانی که ترددی وجود نداشته باشد، چراغ های مذکور خاموش و در مصرف انرژی الکتریکی صرفه جویی ایجاد می گردد.
فضاهایی که این سیستم می تواند مورد استفاده قرار گیرد:
- پارکینگ
- راهروهای اقامتی
- لابی های ورودی
- راه پله ها

سیستم نظارت تصویری
برای نظارت بر بخش های مختلف ساختمان و بالا بردن ضریب امنیت و آسایش استفاده کنندگان از ساختمان، سیستم های نظارت تصویری بهترین گزینه محسوب می گردند.

تاکنون نسل های مختلفی از سیستم های نظارت تصویری به بازار عرضه گردیده است. سیستم های نظارت تصویری تحت شبکه، آخرین نسل این رده از محصولات محسوب می گردند.
در این راه حل دوربین ها بر روی بستر شبکه کامپیوتری تصاویر خود را ارسال نموده و از امنیت بالا، سادگی بهره برداری و توسعه برخوردار می باشند.

سیستم کنترل تردد خودرو
جهت خودکارسازی کنترل تردد خودروها در پارکینگ تاکنون روش های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. هم اکنون در سطح جهان، دو فناوری در این حوزه مورد استفاده قرار می گیرد:

1. استفاده از نشانه های رادیویی (RFID)
2. استفاده از دوربین های تشخیص پلاک

1- نشانه های رادیویی در واقع برچسب ها و یا کارت های الکترونیکی هستند که بر روی خودرو نصب و یا در جلوی شیشه آن قرار داده می شود. در محل ورود و یا خروج خودرو به پارکینگ قرائتگرهایی نصب می گردد که قادر هستند اطلاعات این برچسب ها را به صورت بیسیم و از فاصله کوتاه تا 100 متر قرائت نمایند. بدین ترتیب خودرو قبل از رسیدن به قرائتگر مذکور و دروازه ورودی به پارکینگ، توسط سیستم شناسایی و در صورت داشتن حق دسترسی در ساعت مذکور، راهبند ورودی پارکینگ باز و خودرو می تواند وارد پارکینگ گردد. شایان ذکر است که زمان ورود خودرو نیز در سیستم مرکزی ثبت می گردد.
این سیستم به دلیل نصب برچسب بر روی خودرو، معمولا برای پارکینگ های اختصاصی مورد استفاده قرار می گیرد.

2-در روش استفاده از دوربین های پلاک خوان، دوربین های ویژه به همراه نرم افزار لازم جهت تشخیص پلاک خودرو در مبادی ورودی و خروجی پارکینگ ها نصب می گردند. هنگام نزدیک شدن خودرو به درب پارکینگ، تصویر پلاک خودرو توسط دوربین برداشت گردیده و حق دسترسی خودروی مذکور به پارکینگ مورد ارزیابی قرار می گیرد. در صورت مثبت بودن، به راهبند فرمان باز شدن صادر و خودرو می تواند به پارکینگ وارد گردد. همچنین در پارکینگ های عمومی در هنگام ورود سیستم می تواند به طور خودکار و بدون نیاز به کاربر پلاک خودرو را ثبت نموده و در هنگام خروج با تشخیص پلاک و مدت زمان حضور در پارکینگ، صورتحساب برای وی صادر نماید. بنابراین هم در پارکینگ های اختصاصی و هم در پارکینگ های عمومی می توان از این سیستم بهره برد.

سیستم تشخیص محل خالی خودرو
در پارکینگ های عمومی و به خصوص در ساعت های شلوغی، پیدا کردن جای خالی برای خودروهایی که وارد پارکینگ می شوند کار تقریبا مشکلی محسوب می گردد. یکی از بهترین راه حل های ارائه شده برای رفع این مشکل، نصب سنسور تشخیص خودرو در کلیه جایگاه های پارک خودرو در پارکینگ می باشد. ه با نصب یک چراغ نشانگر در بالای هر محل پارک و اتصال آن به سنسور مذکور و تغییر رنگ چراغ، رانندگان می توانند با یک نگاه نزدیکترین جای خالی را تشخیص دهند. همچنین می توان بر روی نمایشگرهای در ورودی پارکینگ و ورودی هر طبقه، نقشه مکان های خالی خودرو را به رانندگان نشان داد.


سیستم کنترل گازهای سمی در پارکینگ
کنترل گازهای سمی ناشی از احتراق خودروها در پارکینگ بسیار مهم و حیاتی می باشد. به طور معمول کانال ها و اگزاست فن هایی جهت تخلیه گازهای مذکور در پارکینگ ها پیش بینی می گردد. با توجه به این که میزان گازهای مذکور رابطه مستقیم با حجم تردد خودروها در پارکینگ دارد، لذا می توان با نصب سنسورهای تشخیص گازهای سمی و به ویژه مونوکسید کربن در مکان های مناسب، میزان گاز مذکور را تشخیص و بر اساس آن تعداد اگزاست فن های لازم را روشن و یا در صورت دارا بودن درایو، دور فن ها را تنظیم نمود. بنابراین می توان به طور بهینه در میزان مصرف انرژی الکتریکی فن های مذکور، صرفه جویی ایجاد نمود. همچنین با داشتن قابلیت کنترل بر روی اگزاست فن ها، می توان در سناریوهای مختلفی کنترل آنها را به دست گرفت.


سیستم مانیتورینگ اطفای حریق خودکار
استفاده از سیستم های اطفای حریق خودکار مبتنی بر استفاده از اسپرینکلر، یکی از روش های رایج در ساختمان ها محسوب می گردد. در هنگام عمل کردن هر کدام از اسپرینکلرها در صورتی که سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در ساختمان مورد استفاده قرار گرفته باشد، و دلیل فعال شدن اسپرینکلر حرارت باشد، می توان محل تقریبی آن را تعیین نمود.

اما در هنگامی که اسپرینکلر فعال گردیده ولی سیستم اعلام حریق چیزی را اعلام ننموده است، به سختی می توان محل فعال شدن را در یک ساختمان بزرگ تشخیص داد.
به همین دلیل با نصب فلوسوئیچ هایی در محل زون های اطفای حریق می توان در صورت عمل کردن اسپرینکلر و جریان یافتن آب درون لوله ها، محل تقریبی نشت آب را تشخیص داد.

نورپردازی نما
در صورت پیش بینی سیستم نورپردازی نما، کنترل و مانیتورینگ سیستم نورپردازی نما می تواند بر عهده سیستم هوشمند قرار گیرد.


پست برق
جهت مانیتورینگ پارامترهای مختلف برق در بخش هایی همانند ترانسفورماتور و تابلوهای فشار متوسط، یک دستگاه Power Meter دیجیتال تحت شبکه تعبیه می گردد. این دستگاه می توانند پارامترهای مختلفی همانند موارد زیر را اندازه گیری نموده و به سیستم مرکزی BMS ارسال نماید.


• اندازه گیری ولتاژ، جریان و توان در قسمت LV و HV ترانسفورماتور
• اندازه گیری ولتاژ، جریان و توان در هر خط تابلو
• محاسبه توان راکتیو و ضریب توان

آسانسور و پله برقی
در ساختمان می توان سیستم کنترل و مانیتورینگ آسانسور و پله برقی را به سیستم BMS متصل نمود. از جمله پارامترهای تحت کنترل و مانیتورینگ می توان به موارد ذیل اشاره نمود:


• مانیتورینگ زمان واقعی وضعیت آسانسور
• قابلیت دادن فرمان به آسانسور برای تغییر وضعیت همانند حالت VIP
• قابلیت دیدن تصویر دوربین نظارتی داخل آسانسور
• وضعیت آسانسور
• موقعیت آسانسور
• جهت آسانسور
• طبقاتی که نباید آسانسور توقف داشته باشد.
• برنامه اضطراری
• وضعیت درب آسانسور
• آلارم های آسانسور
• فرمان پارکینگ
• عملیات Express
• عملیات VIP
• بازگشت به طبقه تعریف شده
• تغییر جهت حرکت پله برقی در زمان های اضطراری
• مانیتورینگ آلارمهای تولید شده در پله برقی
• مانیتورینگ و کنترل روشن و خاموش بودن پله برقی

همچنین با داشتن اطلاعات لحظه به لحظه وضعیت آسانسورها و پله برقی ها و ثبت آنها می توان برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه برای آن ایجاد نمود.

درب اتوماتیک
کنترل و مانیتورینگ درب های اتوماتیک ساختمان می تواند به سیستم BMS واگذار گردد. بنابراین می توان اطلاعات و فرمان های ذیل را در سیستم پیش بینی نمود.

• وضعیت باز و یا بسته بودن درب
• وضعیت قفل بودن درب
• بروز خطا
• حالت اضطراری (در این حالت به عنوان مثال هنگام حریق، کلیه درب ها باز و یا در هنگام بروز سرقت و یا مشکل امنیتی، کلیه درب ها قفل می گردد)
• حالت تعمیر و نگهداری

اعلام حریق
بر اساس استانداردهای موجود در طراحی سیستم اعلام حریق، برخی از سیستم ها باید به صورت مستقیم و اصطلاحا Hard Wired به پانل اعلام حریق متصل گردند. بدین ترتیب هیچ واسط نرم افزاری و اضافه ای بین این سیستم ها و سیستم اعلام حریق نباید وجود داشته باشد. پانل اعلام حریق بر اساس مدل انتخاب شده، یک یا تعدادی کنتاکت خروجی در اختیار قرار می دهد. این کنتاکت ها در هنگام بروز حریق و با توجه به مدل سنتی و یا آدرس پذیر سیستم اعلام حریق، فعال می گردند. یک رشته سیم خروجی این کنتاکت ها را به دستگاههایی همانند هواساز، اگزاست فن و تابلو کنترل آسانسور متصل می نماید.

این دستگاهها، کنتاکت های مربوطه را به عنوان ورودی قرائت نموده و بر اساس برنامه ریزی انجام شده عملیاتی را انجام می دهند. به عنوان مثال هواساز خاموش گردیده، اگزاست فن شروع به کار می نماید، آسانسور به حالت حریق کنترل می گردد.
با توجه به این که کنتاکت های خروجی اطلاعات کمی در مورد وضعیت و محل وقوع حریق در اختیار قرار می دهند و نیز سیستم هایی که به صورت مستقیم با پانل اعلام حریق در ارتباط می باشند، به صورت جزیره ای و تنها بر اساس یک کنتاکت ورودی فعال می گردند، بحث اتصال از طریق پروتکل سیستم اعلام حریق به سیستم BMS به میان می آید.
در این حالت پانل اعلام حریق از طریق یک پروتکل ارتباطی استاندارد همانند BAcnet و یا Modbus و از طریق کنترلرها و مبدل های لازم به شبکه اصلی BMS ساختمان متصل می گردد. اطلاعات مربوط به پانل اعلام حریق از طریق بستر شبکه برای سرور اصلی سیستم BMS ارسال می گردد. بدین ترتیب نرم افزار مرکزی BMS در هر لحظه اطلاعات کامل و وضعیت سیستم اعلام حریق را در اختیار داشته و به صورت گرافیکی نیز برای کاربر نمایش می دهد.
با توجه به اتصال سیستم های اصلی ساختمان همانند هواسازها، اگزاست فن ها، فن کویل های فضاهای عمومی، آسانسور، تابلو برق، سیستم کنترل دسترسی، دمپر موتوری و ... به سیستم BMS، نرم افزار مرکزی BMS قادر به پیاده سازی سناریوهای مختلف در ارتباط با وقوع حریق می باشد.
به عنوان مثال در هنگام آشکارسازی حریق از طریق پانل اعلام حریق، اطلاعات مربوط به محل دقیق حریق (در صورت آدرس پذیر بودن سیستم اعلام حریق) از طریق بستر شبکه BMS برای نرم افزار مرکزی BMS ارسال می گردد.
بر اساس برنامه ها و سناریوهای از پیش تعریف شده در داخل نرم افزار BMS و با توجه به محل وقوع حریق، سیستم به صورت خودکار می تواند عملیات زیر را انجام دهد:
- روشن و یا خاموش کردن هواسازها با توجه به محل وقوع حریق
- تنظیم دور فن هواساز
- باز و یا بسته نمودن دریچه های هوای تازه و هوای بازگشت هواساز
- روشن و یا خاموش کردن اگزاست فن ها (بر اساس سناریو ممکن است در برخی از موارد به جهت جلوگیری از گسترش آتش سوزی اگزاست فن ها خاموش گردد)
- خاموش شدن فن کویل های فضاهای عمومی
- تغییر برنامه حرکت آسانسور بین طبقه همکف و طبقه ای که حریق رخ داده است.
- بسته شدن و یا باز شدن دمپر موتوری کانال های هوای طبقات (در صورت وجود)
- خاموش شدن تابلو برق طبقه ای که حریق در آن رخ داده است (در صورت تعریف در سناریو)

سیستم مکانیکی
نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات

contact اعمال دستور روشن یا خاموش کردن چیلر سوئیچ on/off چیلر چیلر هواخنک
Interface relay اطلاع از عملکرد سیستم مانیتورینگ روشن و یا خاموش بودن چیلر
Interface relay نشان دهنده جهش ناگهانی ولتاژ مانیتورینگ حالت trip status
contact کنترل حالت دستی یا اتوماتیک چیلر سوئیچ auto/manual چیلر
Interface relay نشان دهنده حالت دستی مانیتورینگ حالت auto
Interface relay نشان دهنده حالت اتوماتیک مانیتورینگ حالت manual
Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت اطمینان از عملکرد صحیح چیلر وداشتن بالاترین راندمان مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی اواپراتور
Differential pressure transmitter جهت کنترل عملکرد صحیح سیستم ناشی از وجود رسوب در داخل اواپراتور مانیتورینگ اختلاف فشار ورودی و خروجی اواپراتور
Flow switch جهت جلوگیری از یخ زدگی آب در اثر عدم جریان آن، چیلر را خاموش میکند کنترل جریان ورودی اواپراتور
Anti freeze thermostat 1- دادن الارم به بهره بردار
2- پیش بینی هیتر برقی بر روی سیستم چیلر
3- فرمان به پمپها برای کارکرد مداوم جهت جلوگیری از یخ زدگی ترموستات آنتی فریز -جهت جلوگیری از یخ زدگی آب چیلرهای هوا خنک در فصل زمستان

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Pressure transmitter for liquids and gases قبل از اینکه فشار به حد بحرانی برسد به کاربر آلارم می دهد مانیتورینگ فشار داخل دیگ بویلر


Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well اطمینان از عملکرد صحیح بویلر مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی
Outdoor sensor تنظیم روشن و خاموش شدن دیگ و تغییر ست پوینت بویلر با دمای هوای خارج مانیتورینگ دمای هوای آزاد


نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت تنظیم بار گرمایشی موردنیاز واطمینان از عملکرد صحیح بویلر و بررسی امکان حذف افت دما بین بویلر و منبع کویلی مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی کویل ها به بویلر منابع کویلی


Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت اطمینان از عملکرد مناسب دیگ و کویل مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی به منبع آب مصرفی
Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت فرمان به شیر سه راهه مانیتورینگ دمای داخل منبع
Differential pressure transmitter جهت کنترل عملکرد صحیح سیستم ناشی از وجود رسوب داخل کویل ها مانیتورینگ اختلاف فشار ورودی و خروجی کویل ها
3-way valve مصرف بهینه انرژی کنترل جریان آب ورودی کویل (سمت بویلر)از طریق اندازه گیری دمای آب مصرفی خروجی و هوای بیرون بوسیله شیر سه راهه و موتور شیر سه راهه
Valve actuator

 

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Level Switch Sensor در هنگامی که شناور نتواند به درستی عمل نماید، می تواند به اپراتور سر ریز شدن مخزن را اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح بالای آب منبع ذخیره آب


Level Switch Sensor در هنگامی که مخزن به دلیل قطع آب شهری، وجود مشکل در لوله های رابط، شیرها و ... می تواند کاهش سطح آب از حد تعیین شده برای آتش نشانی را به اپراتور اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح پایین آب آتش نشانی
Level Switch Sensor در هنگامی که مخزن به دلیل قطع آب شهری، وجود مشکل در لوله های رابط، شیرها و ... درصورتیکه سطح آب خیلی از حد تعیین شده کمتر باشد به اپراتور اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح پایین آب مخزن
Level sensor اپراتور به صورت پیوسته می تواند ارتفاع آب درون مخزن را مانیتور نماید. مانیتورینگ سطح آب درون مخزن


نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Level Switch Sensor برای اطمینان از وجود سوخت در مخزن نشان دادن آلارم سطح پایین سوخت منبع ذخیره سوخت


Level sensor اپراتور به صورت پیوسته می تواند ارتفاع سوخت درون مخزن را مانیتور نماید. مانیتورینگ سطح سوخت درون مخزن


نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Level Switch Sensor در هنگامی که شناور نتواند به درستی عمل نماید، می تواند به اپراتور سر ریز شدن مخزن را اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح بالای سوخت منبع سوخت روزانه


Level Switch Sensor برای اطمینان از وجود سوخت در مخزن نشان دادن آلارم سطح پایین سوخت
Level sensor اپراتور به صورت پیوسته می تواند ارتفاع سوخت درون مخزن را مانیتور نماید. مانیتورینگ سطح سوخت درون مخزن

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Pressure transmitter for liquids and gases شارژ ازت یا هوا به مخزن انبساط بسته توسط شیر برقی با گرفتن فرمان از فشار داخل مخزن و دادن الارم مانیتورینگ فشار گاز داخل منبع منابع انبساط بسته


Level sensor شارژ آب به مخزن انبساط بسته (شیر برقی) با گرفتن فرمان ازسطح آب داخل مخزن و دادن الارم مانیتورینگ سطح آب درون منبع
جهت فرمان به پمپ براي تنظيم سطح اّّب مانیتورینگ سطح ماكزيمم آب درون منبع
جهت فرمان به پمپ براي تنظيم سطح آب مانیتورینگ سطح نرمال آب درون منبع
جهت فرمان به پمپ براي تنظيم سطح آب مانیتورینگ سطح مينيمم آب درون منبع

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Level Switch Sensor در هنگامی که شناور نتواند به درستی عمل نماید، می تواند به اپراتور سر ریز شدن مخزن را اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح بالای آب منبع آب نرم
Level Switch Sensor می تواند کاهش سطح آب از حد تعیین شده را اعلام نماید. نشان دادن آلارم سطح پایین آب نرم
Level sensor اپراتور به صورت پیوسته می تواند ارتفاع آب درون مخزن را مانیتور نماید. مانیتورینگ سطح آب درون مخزن

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
contact اعمال دستور روشن یا خاموش کردن فن سوئیچ on/off فن ها اگزاست فن های پارکینگ

Interface relay اطلاع از عملکرد فنها مانیتورینگ روشن و یا خاموش بودن اگزاست فن ها
CO sensor -فرمان به فن ها برای استارت و استپ
-وارد مدار و خارج کردن تعداد فن ها ی لازم متناسب با PPM CO سنسور CO برای اندازه گیری PPMمحصولات احتراق

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
contact اعمال دستور روشن یا خاموش کردن پمپ سوئیچ on/off پمپها بوستر پمپهای آتشنشانی وآبرسانی

Interface relay اطلاع از عملکرد پمپ مانیتورینگ روشن و یا خاموش بودن پمپها

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Outdoor sensor, PT100/PT1000 جهت فرمان به شیرسه راهه مانیتورینگ دمای هوای آزاد و اتاق سیستم گرمایش از کف


3-way valve جهت تنظیم دبی آب گرم -سیستم گرمایش کف نقاط ورودی به ساختمان از سنسور هوای بیرون فرمان گرفته و از یخ زدگی قسمت ورودی جلوگیری میکند شیر سه راهه وموتور شیر سه راهه
Valve actuator


نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
sensor co2 - بدلیل کثیف شدن هوای فضای عمومی به سبب فعالیتهای زیاد افراد سنسورهای CO2به دمپر های هوا تازه فرمان می دهد مانیتورینگ میزان ppm co2 دمپرهای هوای تازه

Damper actuator جهت تامین میزان هوای تازه دمپر موتور

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
contact اعمال دستور روشن یا خاموش کردن پمپ سوئیچ on/off پمپها پمپها

Interface relay اطلاع از عملکرد پمپ مانیتورینگ روشن و یا خاموش بودن پمپها
Interface relay نشان دهنده جهش ناگهانی ولتاژ یا فشار مکش صفر مانیتورینگ حالت trip status
(خروجی به سه صورت خواهد بود: آلارم زدن، خاموش کردن الکتروموتور پمپ و روشن کردن الکتروموتور پمپ بعدی)
contact کنترل حالت دستی یا اتوماتیک سوئیچ auto/manual
Interface relay نشان دهنده حالت دستی مانیتورینگ حالت auto
Interface relay نشان دهنده حالت اتوماتیک مانیتورینگ حالت manual
contact اگر بطور مداوم پمپهای خاصی کار کنند و پمپ خاصی ذخیره باشد استهلاک پمپها متناسب نخواهد بود و پمپهای درگیر زودتر از کار می افتد. روشن و خاموش شدن ترتیبی پمپها
Pressure transmitter for liquids and gases با توجه به این که در برخی از مواقع ممکن است کوپل بین موتور و پمپ از بین برود، می توان با اندازه گیری فشار خروجی و ورودی به پمپ و در نظر گرفتن روشن و یا خاموش بودن پمپ این خطا را تشخیص داد. مانیتورینگ فشار ورودی وخروجی پمپ های هوارسانها
Pressure transmitter for liquids and gases مانیتورینگ فشار ورودی وخروجی پمپ های گردش آب فن کویل ها
Pressure transmitter for liquids and gases مانیتورینگ فشار ورودی وخروجی پمپ های گردش آب در منابع کویلی
Pressure transmitter for liquids and gases مانیتورینگ فشار ورودی وخروجی پمپهای برگشت آب گرم مصرفی
Pressure transmitter for liquids and gases مانیتورینگ فشار ورودی وخروجی پمپهای منبع سوخت

نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
contact اعمال دستور روشن یا خاموش کردن فنهای هواساز سوئیچ on/off فنهای هواساز هواسازها

Interface relay اطلاع از عملکرد سیستم مانیتورینگ روشن و یا خاموش بودن فنها
Interface relay نشان دهنده جهش ناگهانی ولتاژ یا عملکرد نامناسب هواساز مانیتورینگ حالت trip status
contact کنترل حالت دستی یا اتوماتیک سوئیچ auto/manual
Interface relay نشان دهنده حالت دستی مانیتورینگ حالت auto
Interface relay نشان دهنده حالت اتوماتیک مانیتورینگ حالت manual
Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت اطمینان از عملکرد صحیح بویلر مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی به کویل گرمایی
Immersion sensor, PT100/PT1000, with housing and well جهت اطمینان از عملکرد صحیح چیلر مانیتورینگ دمای ورودی و خروجی به کویل سرمایی
Differential pressure transmitter جهت کنترل عملکرد صحیح سیستم ناشی از وجود رسوب در داخل کویلها مانیتورینگ اختلاف فشار ورودی و خروجی به کویلهای سرمایی وگرمایی
Duct sensor, PT100/PT1000, with housing کنترل دبی آب کویل با توجه به دمای هوای برگشتی مانیتورینگ دمای هوای برگشتی
Outdoor sensor, PT100/PT1000 در این سیستم با فرمان گرفتن از هوای خارج (درماه های میانی) صورتیکه در حد مورد نظر باشد شیرهای سه راهه روی هواساز بسته شده و فقط هوای تازه به داخل فضاها منتقل می گردد. مانیتورینگ دمای هوای آزاد
--- در صورت یخ زدن آب درون کویل گرمایش هواساز راخاموش می کند و دمپر را می بندد ترموستات آنتی فریز
Hydro stat
Duct humidity/temperature transmitter, HDT2200
کاربر می تواند رطوبت بازگشتی را مشاهده کرده و چنانچه سیستم دارای رطوبت زن است رطوبت کنترل شود مانیتورینگ رطوبت هوای بازگشتی
pressure switch کنترل عملکرد فن و چنانچه تسمه رابط بین موتور و فن پاره شود سیستم آلارم می دهد مانیتورینگ اختلاف فشارهوای دو طرف فن
pressure switch کنترل تمیزی فیلتر مانیتورینگ اختلاف فشارهوای دو طرف فیلتر
3-way valve مصرف بهینه انرژی کنترل جریان آب ورودی کویل گرمایی از طریق اندازه گیری دمای آب مصرفی خروجی از منبع بوسیله شیر سه راهه و موتور شیر سه راهه
نوع سنسور/ عملگر علل کنترل موارد کنترلی نام تجهیزات
Flow switch 1-داخل لوله ها از سیستم خشک استفاده شود(سیستم هوای فشرده با کمپرسور) و کلکتور روی بوستر پمپ آتش نشانی شیر برقی عمل . کند و زون مورد نظر که در اتش سوزی اتفاق افتاده پر از آب گردد.
2-گرم کردن فضای پارکینگ
3-عایق کاری لوله ها
4-استفاده از کابل حرارتی اطراف لوله ها
فلوسوئیچ جهت جلوگیری از یخ زدگی آب اسپرینکلر

برخی از مزیت های به کارگیری BMS

1- بهينه سازي زمان استفاده از تجهيزات (Optimization Start/Stop)
با استفاده از اين عملكرد مي توان زمان روشن بودن تجهيزات سرمايش و گرمايش را بحداقل ممكن رساند بدين ترتيب تا حد قابل توجهي درمصرف برق و سوخت صرفه جوئي نمود. كنترلر با داشتن اطلاعات زير:
- زمان استفاده از محيط مورد نظر در طول هفته
- مقدار درجه حرارت تنظيمي محيط (set point (
- درجه حرارت دروني محيط
- درجه حرارت خروجي محيط
زمان راه اندازي بهينه هواساز را در صبح هر روز را محاسبه و بطور اتوماتيك هواساز آن محيط را روشن مي نمايد. بعنوان مثال فرض كنيد ساعت شروع به كار در يكي از دفاتر ساختمان اداري 8 صبح و Set point دما نيز روي 25 درجه سانتيگراد تنظيم شده باشد. با توجه به آنكه كنترلر دائماً دماي داخل را اندازه گيري مي كند با محاسبه به اين نتيجه مي رسد كه هواساز دفتر مربوطه بايد در ساعت 10/7 دقيقه صبح شروع بكار نموده تا بتواند در ساعت 8 صبح دما را بحد مطلوب برساند،‌ بنابراين درمقايسه با سيستمهاي متداول سنتي كه هواسازها را بطور دائم روشن نگه مي دارند و يا در ساعت 5 الي 6 صبح روشن مي شوند، مي توان به اهميت اين مسئله واقف شد.

2- Duty Cycle
اين قابليت مشابه يك ترموستات عمل مي كند و با استفاده از آن مي توان در فواصل زماني مشخص سيستمي را خاموش و روشن نمود بدين ترتيب در زماني كه سيستم مربوطه خاموش است درمصرف انرژي صرفه جوئي نمود. همانطور كه مي دانيم تمامي سيستمهاي حرارتي و برودتي براساس حداكثر بار (Load) طراحي مي شوند كه بتوانند تحت هر شرايطي پاسخگو باشند ولي ازآنجا كه حداكثر بار درطول سال بسيار كم روي خواهد داد لذا اين قبيل سيستمها در مواقع عادي Over Design بوده و باعث مي شود مصرف تلفات انرژي بيش از نياز باشد، بنابراين با استفاده از Duty Cycle مي توان ظرفيت سيستم طراحي شده را به اندازه مورد نياز تقليل داد به عنوان مثال مي توان به مدرسه اي اشاره كرد كه فقط در هر دو ساعت بمدت 15 دقيقه فن تهويه سالن اصلي كه در زنگ تفريح مورد استفاده شاگردان قرار مي گيرد روشن شود و در بقيه موارد خاموش باشد.
3- Peak Demand Limiting
با استفاده از اين عملكرد، زماني كه مصرف انرژي الكتريكي بيش از حد مجاز تعيين شده باشد سيستم BMS تجهيزاتي را كه روشن بودن آنها در اولويت بالايي نمي باشد خاموش نموده و زماني كه مصرف به كمتر از حد مجاز برسد مجددآ اقدام به روشن نمودن آنها مي نمايد. با اين عمل در هزينه پرداختي براي مصارف الكتريكي مي توان كاملآ صرفه جوئي نمود. مصرف برق بيشتر از حد مجاز در اكثر كشورها داراي هزينه بالاتري مي باشد. به عنوان مثال فرض كنيد كه تابلوي برقي براي سه عدد هواساز و تعدادي روشنائي و تجهيزات جانبي طراحي شده باشد و حد بالاي مصرف را برروي 100 كيلووات تنظيم كرده باشيم. حال فرض كنيد سه عدد هواساز روشن بوده و مصرف آنها در حدود 90KW‌باشد به تدريج لامپ ها و بقيه تجهيزات روشن مي شوند بطوريكه مصرف برق به بيش از 100KW مي رسد در اين لحظه كنترلر با استفاده از عملكرد PDL اقدام به خاموش نمودن هواساز شماره 3 كه از اهميت كمتري برخوردار است، مي كند و بدين ترتيب مصرف هيچگاه بالاتر از 100KW نرفته و درمصرف غيرضروري انرژي صرفه جوئي خواهد شد.

4- Time of Day Scheduling
توسط اين عملكرد مي توان تجهيزات را براساس برنامه زماني در طول شبانه روز خاموش و روشن نمود بطوريكه در ساعات غير ضروري از روشن بودن آنها جلوگيري شود.

5- Calendar Scheduling
براساس اين عملكرد مي توان كاركرد تجهيزات را بمدت يك سال در اختيار كنترلر قرارداد تا براساس تعريف كارفرما در روزهاي پنجشنبه، جمعه و يا ساير روزهاي هفته عملكرد هاي مخصوص بمنظور جلوگيري از اتلاف انرژي اجرا گردد.

6- Holiday Scheduling
توسط اين عملكرد مي توان با مشخص نمودن تاريخ تعطيلات رسمي و غيررسمي براي كنترلر، از عملكرد مخصوص اين روزها استفاده نمود.

7- Temporary Scheduling
با استفاده از اين برنامه مي توان جدول زمانبندي را بطور موقت براي روزهاي خاصي از هفته را تغييرداد. به عنوان مثال فرض كنيد طبق برنامه فن هاي تخليه هواي سرويس هاي بهداشتي از 7 صبح الي 7 شب جهت كاركرد در روزهاي عادي برنامه ريزي شده باشند چنانچه بدليلي در روزهاي دوشنبه و سه شنبه بعد ازظهر قرار به تعمير سرويس بهداشتي باشد، ديگر نيازي به روشن بودن فن ها نيست پس مي توان بطور موقت فقط براي هفته جاري اين تغيير را در برنامه اعمال نمود و در آن ساعات فن ها را خاموش نمود.

8- Automatic Day Light Saving
اين قابليت باعث مي شود كه بطور اتوماتيك ساعت نرم افزاري كنترلر خود را با طلوع آفتاب در فصلهاي مختلف تطبيق دهد و اين عمل دركاهش مصرف انرژي الكتريكي در زماني كه از نور طبيعي بجاي روشنائي مصنوعي استفاده مي شود، موثر است.

9- Night Set back Control
در ساختمانهاي اداري در هنگام شب با كاهش يا افزايش set point كه بستگي به فصل دارد مي توان مصرف انرژي را كاهش داد. در عين حال، اين مسئله نيز مورد توجه است كه در صبح فردا در سريعترين زمان ممكن و كمترين مصرف انرژي بتوان دماي محيط را به Set Point مورد نياز در روز رساند.

10- Enthalpy Switch Over
با استفاده از اندازه گيري ميزان آنتالپي درون و بيرون ساختمان و مقايسه آنها با يكديگر مي توان از انرژي مجاني هواي خارج ساختمان با استفاده از دمپرهاي قابل كنترل استفاده بهينه نمود. عملكرد آن به دو بخش تقسيم مي شود. در زماني كه هواساز در حالت ايجاد برودت براي ساختمان است، در هر ساعت از شبانه روز (مثلاً صبح زود) چنانچه آنتالپي هواي خارج، از هواي داخل ساختمان كمتر باشد، هواساز روشن شده و با باز نمودن 100% دمپر، هواي تازه و تخليه، به تهويه كلي هواي ساختمان و خارج نمودن گرماي درون مي پردازد. در فصولي كه هواساز درحال گرمايش است دقيقاً عكس اين برنامه پياده مي شود و زماني كه آنتالپي هواي خارج از داخل بيشتر است به استفــاده از گرمــاي مجاني هواي بيــرون با حداكثر ظرفيت مي پردازد.

11- Fan-Speed CFM Control
با كنترل سرعت فن مي توان در مصرف انرژي الكتريكي صرفه جوئي نمود. درمواقع غيرضروري، كنترلر براساس برنامه طراحي شده، سرعت فن را كاهش داده و علاوه بركاهش مصرف انرژي الكتريكي توسط موتور فن، مي توان در مصرف سوخت نيز با كاهش بار كويلها صرفه جوئي نمود.

12- Chiller /Boiler Sequencing‌
با استفاده از اين استراتژي مي توان از بكارگيري تمامي چيلرها و بويلرها جلوگيري نموده و فقط براساس نياز واقعي به برودت و يا گرمايش تعداد چيلرها و بويلرهاي روشن را تنظيم نمود. براي حصول به اين نتيجه روشهاي متعددي وجود دارد كه در اينجا به ذكر نمونه هائي ازآن مي پردازيم.
اندازه گيري دماي برگشت: در اين روش دماي آب برگشت به موتورخانه اندازه گيري مي شود و كنترلر با مقايسه با Set Point به تدريج تعداد چيلرها و بويلرهاي درحال كار را افزايش و يا كاهش مي دهد.

اندازه گيري انرژي: دراين روش با اندازه گيري انرژي برودتي و گرمايي مصرفي ساختمان مي توان تعداد چيلرها و بويلرهاي مورد نياز براي جبران اين انرژي را تعيين نمود. اين عملكرد با نصب يك كالري متر در لوله اصلي برگشت از ساختمان انجام مي شود، اين سنسور با اندازه گيري دبي و حرارت رفت و برگشت ساختمان مقدار انرژي مصرفي را اندازه گيري مي نمايد.

اندازه گيري اختلاف فشار: در اين روش اختلاف فشار آب ورودي به ساختمان با آب خروجي از ساختمان اندازه گيري شده و براساس آن كنترلر به محاسبه بار مورد نياز توسط هواسازها مي پردازد و اقدام به روشن وخاموش نمودن چيلرها و بويلرها مي نمايد. قابل ذكر است كه اختلاف فشار بين آب ورودي به ساختمان و آب خروجي از آن به سمت موتورخانه تابعي از درصد باز بودن شيرهاي كنترلي دو راهه و در نتيجه ميزان بار هواسازها مي باشد. پس از مشخص شدن بار ساختمان توسط يكي از سه روش نمونه فوق و تنظيم تعداد تجهيزاتي كه بايد روشن باشند، با استفاده از يك عدد شيرBy pass كه درموتورخانه بين مسير آب رفت و برگشت تعبيه مي شود، مي توان دقيقاً دبي آب مورد نياز به ساختمان را به سمت آن هدايت نموده و دبي اضافي را از طريق اين شير به موتورخانه برگشت دهيم، بنابراين با استفاده از اين روش ظرفيت پله اي چيلرها و بويلرها را كه معادل تعداد چيلر يا بويلر روشن است به ظرفيت خطي و تدريجي تبديل كرده و دقيقاً به همان اندازه مورد نياز از انرژي خروجي آنها استفاده مي كنيم. بدين ترتيب اين روش درمقايسه با ساير روشهاي سنتي كه چيلرها و بويلرها را دائماً خاموش و يا دائماً روشن نگه مي دارند از مزيت مديريت صرفه جوئي درانرژي برخوردار مي باشد.

13- افزايش عمر مفيد تجهيزات و كاهش نرخ خرابي آنها
يكي از قابليت هاي سيستم BMS جمع آوري اطلاعات دقيق از تمامي تجهيزات حرارتي و برودتي نظير فن، پمپ، فيلتر، شيرهاي برقي، دمپرها، چيلر، بويلر و غيره و همچنين تجهيزات الكتريكي نظير ژنراتور برق اضطراري - ترانس، تابلوي برق، UPS‌ و غيره بر روي كامپيوتر پست مركزي مي باشد كه مي توان اين اطلاعات را براي مدت طولاني ذخيره نمود. با دريافت سريع آلارم خرابي تجهيزات و رفع سريع عيب آنها مي توان عمر مفيد تجهيزات را افزايش داد و همچنين با آناليز اطلاعات و تصميم گيري بموقع و منطقي مي توان نرخ خرابي را كاهش داد. مثلاً اگر يك پمپ در6 ماه گذشته 4 بار براي رفع نواقص فني تعمير شده است آيا تعويض پمپ منطقي تر است يا تعمير مجدد آن؟

14- كاهش هزينه هاي نگهداري و راهبري و كاهش پرسنل:
نگهداري و راهبري تاسيسات تهويه مطبوع در ساختمانهاي معظم نظير برج هاي تجاري، اداري و بيمارستانها با مشكلات فراواني همراه مي باشد. زماني كه كنترل اين تاسيسات با سيستم هايStand alone يا كنترلرهاي ساده انجام مي شود و از اندازه گيرهاي معموليGage) ها) براي اندازه گيري پارامترهاي مختلف نظيردرجه حرارت، فشار، رطوبت و غيره استفاده مي شود، گروه راهبري مقادير متغيرها را از روي gage ها و وضعيت و سلامت تجهيزات را با حضور و مشاهده فيزيكي ياداشت مي كنند و برنامه تعميراتي و راهبري خود را تدوين مي نمايند كه اين مستلزم صرف وقت و پرسنل بسيار مي باشد. در صورتيكه در سيستم BMS ، سنسورها اندازه گيري پارامترها را بعهده دارند و انتقال اطلاعات آنها به كامپيوتر مركزي به آساني و بصورتreal time انجام مي گيرد و وضعيت سلامت و يا خرابي تجهيزات نيز از طريق سنسورها و با چك كردن تابلوي برق اين تجهيزات به آساني دركامپيوتر قابل دسترسي مي باشد. گروه راهبري با استفاده از اين اطلاعات متمركز، برنامه راهبري خود را بنحو احسن تدوين نموده و بازديدهاي روزانه و هفتگي خود را براساس نياز واقعي سيستم اجرا مي نمايند. اگر شركت نگهدارنده تجهيزات از گروه راهبري مجزا باشند، گروه نگهدارنده نيز مي توانند اين اطلاعات را حتي از راه دور از طريق خطوط مخابراتي، در دفتر شركت خودشان دريافت نموده و برنامه نگهداري خود را تدوين نمايند. امروزه نرم افزارهايي موجود است كه با دريافت اطلاعات از تاسيسات، نسبت به اولويت آلارمهاي دريافتي، بطور اتوماتيك برنامه راهبري و نگهداري را تدوين مي نمايند.
15 - برقراري اتوماسيون قابل انعطاف براي تمامي عملكرد هاي ساختمان
DDC ها با استفاده از قابليت هاي سخت افزاري مانند بهره گيري از ورودي و خروجي هاي متعدد ديجيتال و آنالوگ و امكانات نرم افزاري مانند حلقه هاي كنترلي PID و عملكردهاي رياضي براحتي قادر به انجام اتوماسيون دقيق تاسيسات ساختمان چه مكانيكي نظير هواسازها و چه الكتريكي نظير ژنراتور برق مي باشند. اين كنترل به اين جهت قابل انعطاف مي باشد كه تغييرات در نحوه كنترل بصورت نرم افزاري بوده و نيازي به كابل كشي مجدد تابلوها نمي باشد. يكي ديگر از مزاياي استفاده از شبكه DDC ها و BMS ، استفاده از يك سنسور جهت اندازه گيري و استفاده كل شبكه از نتيجه اين اندازه گيري است. بطور مثال مي توان از يك سنسور براي اندازه گيري درجه حرارت بيرون ساختمان استفاده نمود و مقدار اين پارامتر را به تمامي DDC ها در طبقات مختلف ارسال نمود و در كنترل دمپرهاي تمامي هواسازهاي ساختمان از آن استفاده نمود. در سيستم هاي مديريت ساختمان هاي مرتفع با تجميع (Integration) سيستم هاي كنترلي مختلف نظير تهويه مطبوع، روشنايي، اعلام و اطفا حريق، كنترل تردد، آسانسور و غيره مي توان با جمع آوري و آناليز اطلاعات آنها در يك مجموعه واحد، مديريت فني و حفاظتي ساختمان را بهبود بخشيد. براي مثــال در صورت اعــلام آتش سوزي در ساخـتمان سيستـم تهــويه و فــن هاي تخليــه (Exhaust Fans) و سيستم روشنايي و همچنين سيستم اطفا حريق مي توانند بصورت هماهنگ عمل نموده كه باعث كنترل و جلوگيري از گسترش آتش سوزي شوند.اين هماهنگي در BMS بسادگي قابل اجرا مي باشد.

16- بهبود شرايط راحتي در محيط كار( Comfort ) در نتيجه بازده كاري پرسنل
يكي از محاسن سيستم هاي فني و مديريتي ساختمان افزايش راحتي ساكنين و در نتيجه بازده كاري آنهاست. كه معمولا در هيچ گزارش اقتصادي براي محاسبه زمان برگشت سرمايه گذاري سيستم BMS در ساختمان گنجانده نمي شود ولي در ساختمانهاي اداري معظم نظير بانك و بيمه مي توان رقم قابل توجهي را منظور نمود و در بيمارستانها اين مزيت از ارزش والائي برخوردار است.
سيستم BMS با استفاده از كنترلرهاي قابل برنامه ريزي نقش مهمي در كنترل دقيق پارامترهايي كه باعث افزايش comfort مي شوند همواره ايفا مي كند. عمده ترين اين پارامترها عبارتند از درجه حرارت، درصد رطوبت، مقدار co2، سرعت هوا و همچنين تنظيم روشنايي و نور محيط. اپراتور راهبري مي تواند سريعاً از طريق كامپيوتر نياز گرمايي و سرمائي پرسنل را تامين نموده و درجه حرارت و يا رطوبت محيط را طبق خواست و شرايط فيزيكي پرسنل اصلاح نمايد. كنترل co2 در مكانهاي پر رفت و آمد نظير ساختمانهاي اداري، بيمارستانها و دانشگاهها بسيار مهم است كه امروزه با نصب سنسورهاي اندازه گيري co2 در كانال برگشت هواسازها و يا مستقيما در فضاهاي داخلي، اين پارامتر اندازه گيري شده و با تنظيم دمپر هواي تازه، مقدار آن را تحت كنترل قرار مي دهند. امروزه در ساختمانهاي پيشرفته، كنترل روشنائي علاوه بر رسيدن به هدف صرفه جوئي در انرژي الكتريكي به عنوان يك عامل آسايش نيز محسوب مي شود.

17 - بالا بردن سطح علمي مهندسين در نتيجه كار با سيستم BMS
يكي ديگر از محاسن سيستم BMS ارتقاء سطح علمي تكنسين ها و مهندسين مكانيك و برق با استفاده از اين سيستم مي باشد. اين متخصصين براي تطبيق خود با سيستم جديد بمنظور راهبري تاسيسات مكانيكي و الكتريكي بايد آموزشهاي لازم در زمينه كامپيوتر و كنترل را تحصيل نمايند كه خود باعث پيشرفت سطح علمي آنها شده و آنها بهتر مي توانند آناليز اطلاعات دريافتي از تاسيسات را انجام دهند و همواره اين تاسيسات را در وضعيت سالم تري نگهداري كرده و در بهينه سازي مصرف انرژي نيز مؤثر باشند. كه اين خود هزينه پرداختي براي آموزش پرسنل را توجيه مي نمايد.